Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, düzenlediği basın toplantısında eleştirilere yanıt verirken, kurumun internet sitesinde bulunan eski enflasyon sepeti verilerini sildi. Bu durum, veri şeffaflığı ve güvenilirliği konusundaki endişeleri artırdı.
TIKLAYIN – TÜİK’in enflasyon hesaplaması verileri pes dedirtti: İşte kalem kalem o fiyatlar
Son dönemde, TÜİK’in madde sepeti fiyatlarını açıklamama politikası ve yargı kararlarına rağmen bu durumu sürdürmesi, eleştirilerin odak noktası haline gelmişti. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş‘ın, TÜİK’in son olarak 2022 Nisan ayında yayımladığı verileri kullanarak yaptığı güncellemeler, kurumun hesaplamalarına olan güveni sarsmıştı. Aktaş’ın hesaplamalarına göre, doktor muayene ücretlerinin 34 TL, kira bedellerinin ise 5 bin TL olduğu tespit edildi ve bu durum kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
TIKLAYIN – TÜİK Başkanı tartışılan rakamlara yanıt verdi: Türkiye’deki şirket kârları enflasyon üzerinde artırıcı etkiye sahip
Cumhuriyet’ten Ali Can Polat‘ın aktardığına göre, Prof. Dr. Cem Başlevent, TÜİK Başkanı’nın açıklamalarının şeffaflık adına olumlu olduğunu belirtirken, mevcut verilerin silinmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Başlevent, “Madde fiyatını açıklamak için bir gün daha çalışılması gerekiyor demek komik. Çalışsınlar. Ayın 3’ü değil, 4’ü veya 5’i de olsa madde sepetini açıklasınlar” dedi.
Ayrıca, ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK’in 2018 yılından bu yana verileri kontrollü olarak sunduğunu ve 2020 yılından itibaren enflasyon, milli gelir gibi önemli ekonomik göstergelerde manipülasyon yaptığını öne sürdü. Ulusoy, bu yaklaşımın halkı fakirleştirdiğini ve halkın bu durumu hak etmediğini belirterek, sahtekârlığa karşı çıkmak için en yüksek sesle protesto çağrısı yaptı.
TÜİK Başkanı Çetinkaya, düzenlediği toplantıda haziran ayında açıklanan, beklentilerin altında kalan enflasyon oranları ve memur ile emekli maaşlarına yapılacak zamların temmuz ayına ertelenmesine değindi. Çetinkaya, sigara, vergiler ve akaryakıt gibi zamların temmuz ayında etkili olacağını, elektrik zammının ise yarım puanlık bir etkisi olduğunu ifade etti. Çetinkaya, Türkiye’deki şirket karlarının enflasyonu yukarı çektiğini de sözlerine ekledi.